Hej!
Co robiliście dziś z rana?
Ja piekłam bułeczki dla mojej rodzinki.
Bardzo smaczne i również bardzo syte.
Bułeczki przed upieczeniem
Składniki: na ok. 10 kajzerek
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki (koniecznie) letniej wody
1 i 1/2 łyżeckzi drożdży w proszku
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki wyrobić w misce, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie zostawić na 10 minut by ciasto "odpoczęło".
Po uplywie czasu ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne.
Przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, splaszczyć lekko, ułożyć na blaszce
i pozostawić pod przykryciem na 45 minut. Przed pieczeniem naciąć tak jak widać powyżej na zdjęciu.
Dla połysku posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 225 stopni.
Ps. bardzo ważne jest długie wyrabianie ciasta
A to bułeczki już po moim upieczeniu.
Smacznego!
takie świeże, własnoręcznie upieczone bułeczki na pewno są pychaaa chyba wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo pyszne, z ręką na sercu :)
OdpowiedzUsuń